Seuraa blogiamme

SEURAA BLOGIAMME:
sekä Blogit.fi, Blogipolku.fi ja Bloglovin.com -palveluissa.

lauantai 12. joulukuuta 2015

Parisuhteen kivijalka - 21 tapaa väistää suhteen karikot

Rantakallioilla maaten ja merenääniä kuunnellen, tultiin pohtineeksi myös parisuhdetta - siis jo muutama vuosi sitten. Uuden ihmisen kanssa parisuhteesta puhuminen ja peiliin katsominen tuntui helpolta. Peilistä näkyi muutakin kuin sarvet päähän kasvattanut kummajainen.

Miksi vuosia sitten alkanut, asuntolainan ja lapset sisältänyt parisuhde törmäsi torpedoihin kuten 10 000 matkustajan kanssa seilannut risteilyalus MV Wilhelm Gustloff Puolan edustalla tammikuussa 1945. Alus oli ylikuormitettu ja liikkeelle lähdettiin sota-aikana liian kevyellä suojauksella vain yhden miinanraivaajan saattamana. Tuliko isku yllätyksenä vai olisiko sen voinut välttää paremmalla valmistautumisella ja riskit huomioimalla?

Parisuhdetta voi verrata merenkäyntiin. Ylikuormitus tai epätasapainossa oleva lasti,voivat aiheuttaa tuhoisan kallistuman, karikoiden ohi pitää navigoida, torpedot ja miinat pitää havaita ajoissa ja väistää myös parisuhteessa. Parisuhteen tuhoksi voi muodostua välinpitämättömyys, arvostuksen tai läheisyyden puute, mustasukkaisuus tai seksittömyys - vakavammista ongelmista puhumattakaan. Pientä korroosiota parisuhteeseen voi nakertaa vuosien varrella myös se ainainen nalkuttaminen tai besserwisser-tyyppinen kommentointikin.

Meren äänet päässä soiden matkasimme halki Euroopan. Pitkällä ja tyhjällä tiellä oli aikaa palata pohtimaan edellisen suhteen sudenkuoppia. Vakaasti päätimme ottaa virheistä opiksi ja keskittyä toisiimme, keskustella asioista ajoissa, vaalia herkkää suhdettamme. Mies ajoi ja puhui, minä kirjoitin ja puhuin. Syntyi parisuhteen kivijalka.

Mikään uusi kansalliseepos ei satasen vauhdissa syntynyt, mutta muistilista arjen kiireisiin, synkkiin syysiltoihin, marraskuun sateisiin ja myös niihin keväisiin auringon paisteisiin, jolloin ajatus voi helpommin karata naapurin rouvan rusketusrajoihin tai talonmiehen sixpackiin.

Pohdimme kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä, mitä pitää ottaa huomioon parisuhteen ylläpitämisessä - pelkät parisuhdeviikonloput tai matkat maailman ääriin eivät riitä ylläpitämään suhdetta, jos pohja säröilee korroosion voimasta. Ei kannettu vesi kaivossa pysy tai jotain siihen suuntaan.

Mistä on sitten parisuhteen kivijalka tehty? Rakkaudesta, läheisyydestä, huomioimisesta ja suutelemisesta. Koskettelusta, ihailusta, rakastelusta, silmiin katsomisesta. Yhteisten hetkien löytämisestä, yhdessä tekemisestä, kiinnostuksesta, puhumisesta, tunteiden kertomisesta. Arvostamisesta, nauramisesta, oppimisesta, tilan antamisesta, huolehtimisesta, rehellisyydestä sekä anteeksi pyytämisestä - niistä on kivijalka tehty.

Kauniina kesäpäivänä luotiin Euroopan valtateillä muistilista - rakkaudesta toiseen, halusta selvitä tulevista pohjakosketuksista kuivin jaloin. Listalla ei ole mitään erityistä notkeutta vaativaa - jos ei halua lähteä toteuttamaan rakastelu-kohdassa Kama Sutran oppeja kannesta kanteen. Listalla ei ole mitään erityistä koulutusta vaativaa - toki puolison toiveita koskettelusta ja suutelusta on hyvä kuunnella, mutta yliopisto-opintoja nekään taidot eivät vaadi. Listalla ei ole mitään sirkustemppujen osaamista vaativaa. Korva- ja silmälääkärillä on hyvä käydä, jos kuulon heikentymistä tai katseen vääntymistä kieroon on nalkutuksen vuoksi havaittavissa.

Parisuhteen kivijalka

1.      Rakkaus - sen näyttäminen, sanominen
2.      Läheisyys - arjessa ja vapaalla
3.      Huomioimisen halu ja huomion antaminen / saaminen
4.      Suuteleminen - sen säilyttäminen
5.      Koskettelu - arjessa ja vapaalla
6.      Toisen haluaminen, ihailu - siitä kertominen
7.      Rakastelu - aika, halu tehdä toiselle hyvää, leikkimielisyys, halu kokeilla
8.      Silmiin katsominen
9.      Yhteisten hetkien löytäminen arjessa - niiden vaaliminen
10.  Yhteinen tekeminen, asioiden / tekemisen jakaminen
11.  Toisesta kiinnostuminen - aito kuunteleminen
12.  Asioista puhuminen - asiat tulee selvittää, aina!!
13.  Kaikkien tunteiden kertominen - vaikeiden ja positiivisten, joka tilanteessa
14.  Toisen arvostaminen, hyväksyminen
15.  Yhdessä nauraminen - hassuttelu, leikkiminen
16.  Jatkuva halu oppia ja kehittyä suhteessa - itsensä kehittäminen
17.  Oman tilan antaminen tarvittaessa
18.  Toisesta ja itsestä huolehtiminen - kaikissa tilanteissa
19.  Rehellisyys - asioiden, tunteiden ja ajatusten suhteen
20.  Anteeksi pyytäminen ja antaminen
21.  Tämän listan läpikäyminen yhdessä kerran kuussa varmistaen, että kaikki 20 edellistä kohtaa toteutuu arjessa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti